Automatisering
03. Er automatiseringen skyld i, at mennesker mister vigtige kompetencer?
Du har sikkert prøvet at køre bil med en GPS. Man indtaster en adresse, og så fortæller GPS’en sving for sving, hvordan man skal køre.
GPS’er har betydet, at mange mennesker har mistet kompetencen til at læse et kort, og mange mennesker er også blevet dårligere til at finde vej på egen hånd, fordi de altid bruger GPS’en.
Er dette kompetencetab problematisk? Det er et svært etisk spørgsmål. Men faktum er, at designet af GPS’er betyder, at mennesker mister kompetencer.
Kunne man have designet GPS’er på en anden måde, hvor folk mindre blindt følger vejvisningerne? Eventuelt på en måde, hvor Nord altid er øverst og hvor folk udvikler en forståelse for den geografi, de bevæger sig
i. Kunne man med andre ord bruge GPS’er til at gøre folk bedre i stedet for dårligere til at finde rundt på egen hånd?
Anbefalinger:
-
Tænk ind i fremtiden: Hvordan ville verden se ud, hvis alle mennesker mistede den pågældende kompetence?
-
Forsøg altid at designe jeres automatiserede systemer, så de ikke overflødiggør mennesker, men i stedet gør dem bedre og gladere for at udføre deres job.
-
Kan I indbygge læring og kompetenceudvikling i jeres digitale løsninger, så de hjælper folk med at udvikle nye kompetencer?
Det dårlige eksempel:
Mercedes og mange andre bilfirmaer har udviklet automatiske systemer, der kan parallelparkere en bil uden, at føreren skal røre rattet eller pedalerne.
For mange mennesker er det sikkert en stor hjælp, men det er også en funktion, som vil betyde, at mange mennesker simpelthen mister evnen til at parallelparkere – en evne som kan være nyttig i mange år endnu (før biler bliver fuldt selvkørende). Burde Mercedes (og andre) i stedet designe automatiserede systemer, som hjælper deres brugere med at blive eksperter i parallelparkering? Eksempelvis ved at lade føreren gøre det selv, men hjælpe med råd og vejledning undervejs i parkeringen
Det gode eksempel:
Gradescope er et redskab, som hjælper undervisere med at rette skoleopgaver. Underviseren uploader elevernes opgaver i programmet som automatisk giver en karakter. Herefter giver programmet også et overblik over, hvordan eleverne klarer sig. Gradescope tillader også underviseren at tilføje kommentarer og at rette i, hvordan elever skal vurderes, så det ikke kun er op til automatiseringen.
Gradescope har derved sørget for, at automatiseringen af opgaverettelser ikke fjerner kompetencer fra undervisere, tværtimod giver det dem overskud i form af tid sparet fra manuelle rettelser og automatisk overblik over elevernes færdigheder.