top of page

Princip 5

Giv brugerne kontrollen

Digitale løsninger må godt hjælpe mennesker og gøre deres tilværelse nemmere, men de må ikke efterlade mennesker med en følelse af at miste kontrollen. Sørg altid for at designe løsninger som giver mennesker mere kontrol og ikke mindre kontrol.

Et tænkt eksempel

I er i gang med at udvikle en cykelGPS, hvor motionscyklister kan planlægge og cykle forskellige ruter. I udvikler et virkelig brugervenligt design, hvor cyklisterne udelukkende bliver fortalt, når de skal dreje til højre eller venstre.

 

Det er nemt, og selv dårlige kortlæsere kan finde ud af det. Men brugertests viser, at folk meget hurtigt “slår hjernen fra” og mister overblikket over det landskab, de kører i. Hvis GPS’en løber tør for batteri, er de på bar bund og aner ikke, hvor de er henne.

 

Derfor ændrer I lidt på din løsning, så den i stedet for viser et kort, som altid vender mod nord. Det er en smule mere komplekst, men I kan hurtigt konstatere, at cyklisterne faktisk bliver gladere for den samlede oplevelse, fordi de føler, at de er i kontrol over deres egen cykeltur.

bottom of page